York

Tässä kartassa on etymologinen sukupuu kaupunki Yorkin nimelle. Nimen alkuperä ei ole täysin varma, mutta tätä pidetään todennäköisenä vaihtoehtona.

[Kartta]

Kelttiläisen kantakielen rekonstruoitu sana *eburos tarkoitti marjakuusta. Britanniset kelttikielet muodostivat siitä paikannimen lisäämällä siihen paikkaa osoittavan -ākon-päätteen. Se on siis suomeksi ’Marjakuusela’. Roomalaiset lainasivat nimen latinalaistetussa muodossa Eborācum. Anglosaksit lainasivat sen edelleen muinaisenglantiin, mutta sekoittivat sen muinaisenglannin villisikaa tarkoittavaan eofor-sanaan. Lopun wīċ tarkoittaa ’kylä’, joten nimi oli tässä vaiheessa ’Villisikakylä’. Viikingit valloittivat kaupungin vuonna 866, ja sen nimi muuntui skandinaaviseen muotoon Jórvík. Kun normannit saapuivat Englantiin 1000-luvulla, nimi muuttui vähitellen nykyiseen asuunsa York.

Kelttikielissä nimi Eborākon kehittyi omia teitään ja syntyi kymrin Efrog tai Caer Efrog (caer = ’linnoitus’), iirin Eabhrac ja gaelin Eabhraig.

Eburos + eofor

Tässä kartassa on sukupuu eburos- ja eofor-sanalle.

Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.

[Kartta]

Kelttiläisen kantakielen *eburos-sana jälkeläisineen tarkoittaa marjakuusta, mutta kymrissä (efwr) ja bretonissa (evor) sen merkitys on ’paatsama’.

Indoeurooppalaisen kantakielen *epəros-sana jälkeläisineen tarkoittaa villisikaa. Se on edelleen käytössä hollannissa (ever), saksassa (Eber) ja monissa slaavilaiskielissä, mutta muinaisenglannin eofor ja muinaisnorjan jǫfurr jäivät pois käytöstä.

Merkinnät

*Kantakielestä kehittyneitä kieliä vertailemalla rekonstruoitu sana
Kuollut kieli, josta on kirjallisia lähteitä (toisin kuin *-merkityistä kielistä)
-Erottaa johtimen alkuperäisestä sanavartalosta. Sanan lopussa ilmaisee puuttuvaa nominatiivin päätettä.
katkoviivaLaina
vihreäItaaliset kielet
magentaKelttiläiset kielet
punainenGermaaniset kielet
sininenBaltoslaavilaiset kielet

Julkaistu 4.5.2014

Lähteet

Aper. Wiktionary. en.wiktionary.org/.... Haettu 4.5.2014.

Eboracum. Wikipedia. en.wikipedia.org/.... Haettu 4.5.2014.

Eofor. Wiktionary. en.wiktionary.org/.... Haettu 4.5.2014.

Eoforwic. Wiktionary. en.wiktionary.org/.... Haettu 4.5.2014.

Jórvík. Wiktionary. en.wiktionary.org/.... Haettu 4.5.2014.

Wild boar. Wiktionary. en.wiktionary.org/.... Haettu 4.5.2014.

York. Wiktionary. en.wiktionary.org/.... Haettu 4.5.2014.

York. Wikipedia. en.wikipedia.org/.... Haettu 4.5.2014.

Karttojen lähde ja lisenssi

Menegaz, Felipe. 2008. World map (Miller cylindrical projection, blank). Wikimedia Commons. commons.wikimedia.org/.... Haettu 20.10.2012.

Tämä tiedosto on lisensoitu Creative Commonsin Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Lyhyesti: voit jakaa ja muokata tätä tiedostoa kunhan nimeät tiedoston tekijät ja jaat tiedostoa vain samalla lisenssillä.