Retki Vallisaareen

Perjantaina 29.8.2014 töissä oli työhyvinvointipäivä. Teimme retken Puolustusvoimien yleisölle avaamaan Vallisaareen. Kartalla olevista paikkamerkeistä on selitykset ja kuvia alempana.
Kuvat aukeavat isommiksi klikkaamalla.

Kuvat

1
Laiturilla vastassa on ystävällinen kyltti. Takana vanha luotsien rakennus. Jakauduimme kolmeen ryhmään. Minun ryhmääni johti luontokuvaaja Petri Asikainen. Hän pelotteli meitä saaren mäyristä, jotka kuulemma ovat nälkäisiä ja ottavat mielellään jonon viimeisen saaliikseen. Mäyrät eivät olleet saaren ainoita eläimiä. Asikainen oli nähnyt siellä vaikka mitä otuksia, olipa kerran osunut aivan hirvilaumankin viereen, kun kumpikaan osapuoli ei ollut hämärässä huomannut toista. Me emme nyt nähneet muita eläimiä kuin haukkoja.

2
Tämä lampi oli yksi saaren makean veden lähteistä. Lampeen rakennettiin 80-metrinen betonirengas pitämään lähdevettä ja valumavesiä erossa toisistaan. Myöhemmin lampea käytettiin myös uimalana.

3
Umpeenkasvanut tie, jonka varrelle venäläiset aikoinaan istuttivat lehmuksia. Samanlaisia lehmuskujia oli usean tien varrella, ja muutenkin venäläiset olivat istuttaneet saarelle paljon puita tunteakseen olonsa kotoisammaksi. Näimme syreenejä, saarnia ja palsamipoppeleita. Koko saari on ollut pahasti ryteköitynyt, mutta sitä on pikku hiljaa raivattu.

4
Suomenlinna oli ihan vieressä. Saaressa on kuulemma ollut lampaita pitämässä aluskasvillisuutta kurissa, mutta ne yrittivät uida Suomenlinnaan ja hukkuivat.

5
Ympäri saarta oli linnoituksia ja ammusvarastoja.

6
Tämän muurin edessä oli ikonikaappi; pitäähän sotavälineetkin siunata. Metalliluukkuihin oli piirretty ja kirjoitettu lyijykynällä kaikenlaista. Viimeisessä kuvassa on mm. teksti ”Kapiaiset saavat kuonoonsa”.


7
Saaren isoin tykkipatteri on nimeltään Aleksanterin patteri. Kävimme sen sisällä. Siellä oli pimeää, mutta mukana oli taskulamppuja. Hienoihin kierreportaisiin ei voinut mennä, koska ne olivat niin ruosteessa. Täällä oli myös ainoa havaitsemamme todiste mäyrien olemassaolosta, ne nimittäin käyttivät sisätiloja vessanaan.


8
Aleksanterin patterin päältä näki saaren suojeltuun tervaleppäkorpeen ja lammelle, johon on joskus joku poika uimareissullaan hukkunut.

9
Tässäkin tien varrella kasvoi isoja, vanhoja lehmuksia. Pitihän niistä yhteen kiivetä. Tarinan mukaan yhteen lähistön puista hirtettiin aikoinaan upseeri.

10
Kuolemanlaaksoksi kutsutussa paikassa tapahtui vuonna 1937 räjähdys, joka tappoi 12 ihmistä. Räjähdys alkoi panostushuoneessa syttyneestä tulipalosta, joka levisi ammussäiliöön. Sirpaleita lensi useiden kilometrien päähän. [Nytin uutinen]

 
Matkalla takaisin kaupunkiin taivaalla näkyi jännä leveä sateenkaarimainen valoilmiö.