Retki Sipoonkorpeen

Lauantaina 5.7.2014 tein retken Sipoonkorven kansallispuistoon ja sen ympäristöön. Retken piti kestää maanantaiaamuun saakka, mutta lopulta se päättyi jo sunnuntaiaamuna. Kartalla olevista paikkamerkeistä on selitykset ja kuvia alempana.
Kuvat aukeavat isommiksi klikkaamalla.

Punainen viiva on lauantaina kulkemani reitti, sininen viiva on sunnuntain reitti. Google Maps API:n laskujen mukaan reittien pituus oli noin 13 km ja 9 km, mutta tämä on vain karkea arvio.

Lauantai

 
8.45 Alan kävellä kohti bussipysäkkiä. Bussi lähtee 9.03.

1
9.30 Astun ulos bussista ja alan vaeltaa.

2
10.36 Brännberg. Nättiä punaista heinää.

3
11.20 Paikallisen urheiluseuran pystyttämä kota.

 
Matkan varrella oli toinen toistaan upeampia siltoja. Poluttomilla seuduilla piti pärjätä ilman niitä.

4
Koukkasin katsomaan karttaan merkittyä lähdettä. Se oli pelkkä kosteikko.

5
12.57 Hiidenkirnu. Sijaitsee oikeasti pari sataa metriä pohjoisempana kuin maastokartassa väitetään.

6
14.14 Katronträsk.

 
15.09 Tauolla maahan putosi pala leipää, ja muurahaiset kiinnostuivat siitä heti. Tauon jälkeen lähdin ihan eri suuntaan kuin kuvittelin, ja lopulta minun piti katsoa puhelimeni GPS:n avulla, mihin minun piti mennä.

7
17.45 Fiskträsk. Kävin kahdesti uimassa. Oli lämmintä vettä ja mukava huuhtoa hiki pois.

8
Kun olin kierrellyt järven lähimetsässä, pystytin leirin. Yösijanani oli Hennessy Hammock Expedition A-Sym -riippumatto. Rupesin nukkumaan iltakymmeneltä. Tai niin luulin.

Sunnuntai

8
Yöllä tuli kylmä. Yritin sinnitellä, mutta en saanut nukuttua. Lopulta puoli kolmelta nousin ylös, pakkasin tavarani ja lähdin taas vaeltamaan. Päätin tehdä sunnuntaille varaamani matkan vähän lyhennettynä ja lähteä sitten kotiin. Toista samanlaista yötä en olisi kestänyt.

7
3.17 Ihailin Fiskträskiä aamu-usvassa ja lähdin matkaan. Järven rannalla kuljin toisen miehen leirin ohi. Hänellä oli samanlainen riippumatto kuin minulla. Hän heräsi ja pelästyi toden teolla. Sanoin ettei mitään hätää ja kerroin että minulla oli samanlainen riippumatto ja että oli pakko jatkaa matkaa kylmyyden takia.

9
3.53 En muistanut, mitä polkua pitkin olin tullut järvelle, mutta viitta opasti minut polulle, joka kulki kohti Helgträskiä. Kuvassa on Helgträskin viereinen pelto aamu-usvassa.

10
5.32 Hiidenkirnu. Sekä matkalla hiidenkirnulle että sieltä etelään päin oli taas pakko käyttää GPS:ää, jotten koko ajan lähtisi väärään suuntaan. Ilman kunnon maamerkkejä en millään pysynyt suunnassa.

11
7.36 Högberget. Keskimmäisen kuvan rasti on korkeuskiintopiste, joka sijaitsee 74,6 metriä merenpinnan yläpuolella. Ympäröivään maastoon verrattuna nousua oli noin 45 metriä. Oli outoa olla siellä jo niin aikaisin aamulla. Alun perin tarkoitukseni oli leiriytyä maanantaiyöksi kallion huipulle ja maanantaiaamuna kävellä enää bussipysäkille. Nyt hyppäsin bussiin jo sunnuntaina klo 8.15 ja palasin kotiin.

 
8.45 Kotona. Tasan vuorokausi lähtöni jälkeen. Kesti jonkin aikaa tajuta, että siitä oli tosiaan niin vähän aikaa.

Kasveja

Maariankämmekkä, Dactylorhiza maculata. Näitä oli paljon joka paikassa.

Valkolehdokki, Platanthera bifolia. Näitä näin vain yhdessä paikassa.

Pikkutalvikki, Pyrola minor. Näitä oli Fiskträskin lähellä jonkin verran.